10 Ekim 2007 Çarşamba

Okçu Fasülyesi'ne standart


Okçu'nun memlekette en meşhur ürünü kuru fasülye. Eskişehir'de yıllar önce bir semt pazarında iki ayrı pazarcının Okçu fasülyesi! diye bağırarak satış yaptığını görüp şaşırmıştım. Eğer başka bir Okçu'nun değilse fasülyemiz yıllardır biliniyor. Bu meşhurluk fasülyenin Okçu'da çok yetişmesinden değil lezzetinden geliyor. Dere yatağı özelliği barındıran Okçu özünün kumsal-milli yani tam geçirgen toprağı, gece gündüz arasındaki sıcaklık farkından gelen dayanıklılık ve kireçli suyu sanırım Okçu fasülyesine o hakkettiği lezzeti ve ünü kazandırıyor. Köydeki eskiler bilir, iyi fasülye 9 su verilerek yetişir, sabah çok erken sulanır filan derler, bunlar da doğrudur muhtemelen. Hepsinin araştırılarak bir standarta bağlanması, üretenlerin onlara uyması ve internet ortamında sitelerde Okçu fasülyesinin tanıtılması faydalı olabilir. Bir de en iyi cins tohumluk konusunda bir standart sağlanabilir. Bizim fasülyenin değerini, Konya ve çevre illerde, geniş çorak ve tuzlu arazilerde yetiştirilen, yeraltı suyuyla 3-4 kez sulanan fasülyeler düşürüyor. Çünkü onlarla karışıyor. Türkiye'de en meşhur fasülye Erzurum İspir'de yetişiyor. yetişen yerin özelliği bizim öz ile hemen hemen aynı. Yuvarlak şeker fasülyesiyle dünyada tanınıyor. Lüks restoranlar kilosunu 6-7 YTL'den gidip alıyor. Başka yerde yetişen taklit İspir (şeker)fasülyesi daha ucuz olmasına rağmen restoran sahibi kalitesi bilindiğinden gidip direk yerinden alıyor. Zaten İspir'de bu fasülyeyi gelen her tüccara satmıyorlarmış. Bizim için de önemli olan 'bu fasülye sadece Eskişehir'in Okçu köyünde yetişir oraya has' dedirtebilmek.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Fasülyesi gerçekten yediğim en güzel fasülye. Hem pişirmesi de çok kolay.

Adsız dedi ki...

ISPIR FASULYESI ALMAK ISTEYEN BENIMLE İRTIBATA GEÇSIN KG 8.5 YTL 05362419858