24 Ağustos 2007 Cuma

Halilibram Çavuş anlatıyor


En uygun yer Sapagoz ve Dayısıkolu dereleri

1968 yılında benim muhtarlığımda geldiler ilk defa baraj için. Karataş mevkiinde aktoprak arasında yapılması düşünüldü. O zaman baraj gölünün yukarı değirmenin (Arpalık'daki eski değirmen) çarkevine kadar geleceği, bu barajdan 6 köyün yararlanabileceği söylendi. (Okçu, Halilbağı, Kızılcören, Doğray, İmikler, Erten) Baraj gölü altında kalacak tarla sahiplerine istimlak bedeli vermeden yapılması düşünüldü.
Tabi buna haklı olarak başta özde tarlası olanlar ve tüm köy karşı çıktı. Bu yüzden bu proje gerçekleşemedi. Sonra 90'lı yıllarda Topalın Dere denen Hebib'in ağılın önündeki yer uygun görüldü. Sadece bizim köyün kıraç arazisi için sulama yapılacak bu proje tüm köy tarafından kabul gördü. Ilıpınar'ın 9 ay boşa akan suyu kapalı şebekeyle götürülüp dökülecekti. Sondajlar da yapılmıştı. Projesi hazırlanmıştı. Gelen her hükümet ödenek ayırma işini sonraki hükümetlere bıraktı. Suyu çok ve göleti büyük olacağı için Kızılcören ve Halilbağı göletleri gibi hemen yapılıvermedi.
Bu yıl 22 Temmuz seçimlerinden önce DSİ yetkilileri yine köyümüze geldi. Sapagoz mevkiini gölet için uygun gördü. Hatta Sapagoz ile birlikte bir küçük göletin de Dayısı Kolu denen dereye yapılması konuşuldu. Böylecek hem hiç su altında verimli tarla kalmayacak hem de özün başında olduğu için (cazibe yoluyla)hem öz hem halıbangırı hem de Sivriardı daha ucuz sulanacak.Köyden buna karşı çıkan olmadı ama gidip te dilekçe vermek, sürekli görüşmek lazım. Kendi kendine gelip kimsenin yapacaa yok.