16 Nisan 2008 Çarşamba

Tarım köylü uğraşısı değildir

Tarımla ve Okçu'yla ilgili beyin jimnastiğimize devam ediyoruz. Tarım ile ilgili memlekette iki önemli yanlış algı var;

*Tarım, 'köylü' uğraşısıdır

Bu, tamamen yanlıştır. Tarım 'köylü' uğraşısı değildir. Bunu söylerken tarımı köylüler değil, İstanbul'dan İzmir'den New York'tan gelenler yapsın gibi bir şey anlaşılmamalı. Sözünü ettiğimiz şey tarımın artık dededen, babadan kalan yöntemlerle bir iki dönüm tarlada bilimsellikten uzak yapılamayacağıdır. Verimli tarım için artık teknoloji ve sermaye kullanmak kaçınılmaz olmuştur. Ancak bunu da yine en iyi köylülerin yapacağına inanıyoruz. En azından yapması gerektiğine inanıyoruz. Köylünün kaynaklarını şehirli değil köylü kendi kullanmalı. Tabi zor da olsa kafa yapısını değiştirerek ve yüzyılar içinde yerleşmiş, kalıplaşmış umutsuzluğu kırarak. Bir araya gelerek, güçlenerek, Belki de tarla sınırlarını kaldırarak.

*Tarım ülkesi olmak kötüdür

Bu da tamamen yanlış bir yargı ve sömürgeci odakların uydurmasıdır. ABD ve AB'yi tümden suçlayamayız ama onların genlerine işleyen sömürgecilik mantığa göre gelişmekte olan ülkelerin kaynaklarını günümüzde daha kolay sömürebilmek için kendi kendine yetemez hale getirilmesi muhtaç edilmesi ve borçlandırılması yöntemi uygulanmaktadır. Tarım ülkesi olmak sanayi ülkesi olmaya asla engel değildir. Bugün dünyanın en önde gelen sanayi ülkesi Fransa, tarımsal üretimde geldiği noktayla Avrupa'nın gıda ambarı olmuştur. Hollanda'nın, İspanya'nın, İtalya'nın ve daha bir çok küçük Avrupa ülkesinin tarımsal ihracatı bizim kat kat üstümüzdedir. Uygulanan kotalar, göstermelik teşvikler, dededen kalma tarım yöntemleri hem köylüyü muhtaç hem ülkeyi gıdada dışarıya bağımlı hale getirmiştir.

İmkanlar değerlendirilmeli

Önümüzde tarım ürünlerinin kıymete bineceği, tarımın para edeceği bir dönem var. Devlet genel bir tarım politikası oluşturursa, biz köylüler tarımın 'köylü' uğraşısı olmaktan çıktığını farkederek hareket ederse yeni bir dönem başlamış olur. Köylünün itibarı iade edilir. Tarım artık sermaye ve teknoloji istiyor.
Bülent İpek

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Fidanlık Kurulacak Yerin Seçimi


Kaliteli ürün üretmek için fidanlık kurulacak yerin seçimi oldukça önemli olup, bunu da ancak kaliteli fidanlarla başarabileceğimizi unutmamalıyız.